Kaavoitusta ja turhia valituksia

Oulussa rakennetaan kiivasta tahtia muun muassa uutta asutusta. Samalla on ajettu uuden asutuksen läheisyyteen sopimaton toiminta muualle, ja toisinaan näille toiminnoille ei ole osoitettu uutta paikkaa ollenkaan. Erityisen kiivasta keskustelua aiheuttavat moottoriurheilu ja ampumaradat, joiden olemassaolon tärkeyden tuntuvat ymmärtävän vain harrastajat itse.

Kaavoittajan tulisikin uusia asuinalueita tai täydennysrakentamista suunnitellessaan ottaa paremmin huomioon jo olemassa olevat toiminnot. Esimerkiksi Iinatista pois häädetyt moottoriurheilijat eivät kaikki edelleenkään pysty harrastamaan omaa lajiaan missään muualla. Ampumaurheilijat ja metsästäjät puolestaan ovat ahtaalla kaikkialla Suomessa: ratoja suljetaan, mutta uusia ei tule. Turvallisen ja ympäristöystävällisen harrastamisen edellytyksenä on, että ratoja löytyy niin pieniä kuin suuria, suhteellisen läheltä. Yksi iso keskus kymmenien kilometrien päässä ei ole ratkaisu, eikä korvaa pieniä ratoja.

Turhia valituksia niin uusista, kuin jo olemassa olevista toiminnoista mahtuu jokaiseen kuntaan. Jos hankkii asunnon Heinäpäästä, lienee turha olettaa, etteikö Nuottasaaren tehdasalueesta aiheutuisi joskus haju- tai meluhaittoja. Mikäli ostaa mökin ampumaradan läheisyydestä, voi olla varma, että laukaukset saattavat toisinaan kantautua mökille asti.

Uusien hankkeiden yhteydessä tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon niiden sijainti suhteessa olemassa olevaan toimintaan: sopiiko asuinkeskus alueen suurimman ampumaradan viereen? Kannattaako asutusta laajentaa entistä lähemmäs tehdasaluetta tai vaikkapa maatiloja? Vääränlaisella kaavoituksella voidaan hankaloittaa ihmisten elämää, elinkeinoja ja harrastamista. Esimerkiksi monenlaiselle harrastamiselle, kuten moottoriurheilulle ja ampumaradoille, voi olla vaikea löytää uutta paikkaa, jos ne uudella asutuksella ajetaan ahtaalle.

Taannoin minulle tuli sähköposti eteläsuomalaiselta mökkiläiseltä Oulunsalosta, Suomen toiseksi vilkkaimman lentokentän vierestä. Häntä huoletti, miten joutsenperhe suhtautuu järvelle kantautuviin laukauksiin. Tosiasiassa laukauksista taisi häiriintyä mökkiläinen itse.

Jenna Simula, kaupunginvaltuutettu (ps)