Metsästysvastaisuutta torjumassa 

Jokainen viesti ja uutinen suden tappamasta metsästyskoirasta pysäyttää. Ei riitä sanat, ja mieleen nousee jälleen epäusko ja -luottamus järjestelmää kohtaan. Kansan mielipide on selvä, ja myös eduskunnan kanta on nuijittu päätökseksi: suden kannanhoidollinen metsästys on mahdollistettava. Enää tekemistä vaille valmis, sanotaan, mutta tie tuskin tulee olemaan jatkossakaan helppo.

Eduskunta nimittäin vaihtuu välissä, eikä todellakaan ole samantekevää, ketkä istuvat päättämässä metsästäjien asioista, kuten suden kannanhoidollisesta metsästyksestä, tulevalla vaalikaudella. Työn ja taistelun suomalaisen metsästysharrastuksen ja elämäntavan puolesta on jatkuttava, sillä myös metsästysvastaiset tahot jatkavat aktiivista toimintaansa. Eduskuntaan on tällä kaudella saapunut todella monta suorastaan metsästysvihamielistä kansalaisaloitetta, kuten ”uhanalaisten” lajien metsästyskieltoa ja pienrautojen kieltämistä vaatineet aloitteet. Ne olisivat toteutuessaan lopettaneet esimerkiksi teeren metsästyksen ja tehneet pienpetopyynnistä lähes mahdotonta.

Samaan aikaan on todettava, että suden kannanhoidollista metsästystä vaatinut kansalaisaloite oli hieno voimannäyttö metsästäjiltä. Juuri sellaista yhteen hiileen puhaltamista myös me metsästäjät tarvitsemme, jotta voimme torjua meille haitallista lainsäädäntöä, toimia ja muuta sääntelyä. Metsästäjien kentällä aloittama työ jatkui eduskunnassa:  teimme metsästäjinä valiokunnassa yhteistyötä, ja laitoimme oppositiostakin painetta hallitukselle – sekä myös tuimme, saadaksemme asian etenemään. Lainsäätäjän tahtotila on nyt selvä, seuraavaksi sen odotetaan näkyvän myös käytännössä.

Niin Raahen seudulla kuin muualla Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa susiongelmat ovat pahentuneet syksy syksyltä. Samasta perheestä on voinut jäädä susien hampaisiin jopa useampia koiria vuosien aikana, ja hirvenmetsästys on vaikeutunut, jopa estynyt tietyillä alueilla kokonaan. Koululaisiakin kuljetetaan kouluun taksilla. Tämä kaikki kertoo karulla tavalla siitä, kuinka iso ongelma on, ja kuinka isoa osaa pohjoissuomalaisista susiongelmat jo koskettavat.

Usko järjestelmään on monella mennyt, ja on myös kansanedustajana tunnustettava, että monenlaisia tuntemuksia on tämän kauden aikana joutunut käsittelemään mielessään. Haluan kaikesta huolimatta uskoa siihen, että demokratia toimii ja kansanedustajien kansan tahdon mukaisesti tekemät linjaukset toteutuvat. Olen valmis, ja haluan ehdottomasti jatkaa taistelua metsästäjien puolesta tulevallakin vaalikaudella.

Mielipidekirjoitukseni julkaistu Raahelaisessa 1/2023.